5 fantastiska svenska författare du kanske inte har hört talas om
Erik - January 26, 2022Det enda som slår en spännande Formel 1-tävling är att krypa upp i soffan och borra näsan i en riktig bladvändare. Böcker ger oss så mycket som är så svårt att få annars i livet. Fantasi, spänning, dramatik och språk. Gudarna ska veta att vi har många författare med talang här i Sverige.
Alla får dock inte samma uppmärksamhet som exempelvis Camilla Läckberg, Jan Guillou eller Stieg Larsson. I den här artikeln ska vi uppmärksamma fem svenska författare som kanske inte fått den uppmärksamheten de förtjänar. Har du hört talas om någon av dem?
1. Åsa Moberg
Åsa Mobergs debuterade med “Andra resan till Folkestone” 1981. Den visar den romantiska bilden av England före modskulturen och en ung kvinnas kamp om sexuell frigörelse. Hur lojal Moberg är till sin huvudkaraktär är kanske det mest beundransvärda i hela boken. Moberg har skrivit mycket litteratur om psykologi och samhällsfrågor, men hennes romaner är väldigt underskattade.
2. Katja Tydén
Här är någonting för de yngre läsarna. Katja Tydén är en ny, svensk författare som precis gjort debut inom skönlitteratur för unga. I bokserien om Selma följer vi en sjuårig flicka vars tillvaro vänds upp och ned när hennes pappa får beskedet att han drabbats av cancer. Selmas mamma får humörsvängningar som aldrig förr och skolan blir en tillflyktsort för Selma där hon för stöd av sin bästa kompis Fia.
3. Balsam Karam
Balsam Karam debuterade i mars 2018 med boken “Händelsehorisonten”. En otroligt gripande historia och förtryck, politik, trauma och förluster. Det är en mörk berättelse om hur en ung kvinna måste ge upp allt utom sitt eget hopp för att bryta sig loss från systemets klor och gå sin egen väg. Hon tar resan från Utkanterna, bakom bergen där hon bott i hela sitt liv med sin familj utanför samhället, och med drastiska åtgärder skapar hon förutsättningar för ett helt annat liv. På både gott och ont.
4. Ingela Wadbring
Här är en rykande färsk romandebutant från 2022. Ingela Wadbring kommer med en stor erfarenhet av livshändelser som format henne som person och författare. Inte minst då hennes man drabbades av en stroke, precis som hennes pappa hade gjort när hon var barn. Det är erfarenheter som hon tagit med sig in i sitt författarskap och boken “Och livet bara pågår”. En fängslande berättelse om hur livet ställs på sin spets och konsekvenserna när en person i ens absoluta närhet drabbas av en stroke.
5. Christer Botéus
De flesta författare använder antagligen inspiration från det egna livet för att berätta en skönlitterär berättelse. En som använt konkret innehåll från sina egna erfarenheter för att forma en bok är Christer Botéus. I hans debut 2021, “Min tid är nu”, börjar 40-åriga Gabriel om sitt liv på nytt i Portugal. En chans att bli någon helt annan än han varit. Precis på samma sätt som Botéus gjort själv.
Ge varje författare en chans
Att skriva en bok är att lägga ned hela sitt hjärta och själ i en berättelse. Det må låta klyschigt, men döm därför aldrig en bok baserat på dess omslag. Ge varje författare en chans att berätta en historia. Ta in den. Lyssna på den. Känn på den. Försök relatera till den. Det finns så många duktiga svenska författare där ute som verkligen förtjänas att uppmärksammas mer än vad de har gjort. Det gäller bara att hitta dem också.